Terbit Buku Sendiri 16 : Idea Untuk Cover Belakang Buku.

Dalam aritkel-artikel sebelum ini ada saya kongsikan bahagian-bahagian yang yang ada pada cover buku.

Baik kali ini saya akan kongsikan idea untuk penulis apa ayng boleh diletakkan di bahagian belakang buku.

Biodata Ringkas : Yang dimaksudkan dengan biodata ini adalah biodata yang menyatakan latarbelakang kita yang pembaca perlu tahu sahaja. Selain itu, biodata juga dapat menyumbang kepada kadar kepercayaan pembaca kepada kredibiliti penulis. Cadangan saya adalah tidak melebihi 70 patah perkataan.

Sinopsis Ringkas : Sinopsis adalah jurujual. Dengan membaca sinopsis yang pendek dapat menentukan adakah buku itu akan dibawa pulang ke rumah ataupun diletakkan kembali ke rak buku. Cadangan saya adalah tidak melebihi 70 patah perkataan.

pixabay.com

Petikan bab ringkas : Petikan bahagian paling menarik dalam buku kita bertujuan menarik minat pembaca untuk menyelak setiap helaian buku yang sedang dipegang. Cinta pandang pertama yang tidak ada tindakan selanjutnya akan terhenti pada pandangan saja. Ia tidak akan menjadi cinta.


Testimoni Pembaca : Petikan beberapa komen daripada pembaca awal manuskrip kita juga boleh menjadi pendorong kepada pembaca untuk memiliki buku ini. Pelanggan lebih mudah mempercayai produk yang dicadangkan oleh orang lain berbanding kata-kata jurujual itu sendiri.

Kod Bar ISBN : Kod bar ISBN bersama nombor ISBN juga dicadangkan untuk ditempatkan di belakang buku.

Harga Buku : Berkaitan harga buku, apabila Tuan menerbitkan sendiri buku pasti akan menerima dua cadangan. Pertama menyiarkan harga buku dan cadangan kedua tidak meletakkan harga buku pada kulit buku. Ada pro dan kontra terhadap perkara ini, namun saya mencadangkan supaya Tuan-tuan mencetak harga buku pada kulit buku.

Logo Syarikat : Sekiranya Tuan, ada syarikat pastikan ianya ada diletakkan pada cover depan dan juga belakang buku.


Iklan : Iklan yang dimaksudkan adalah gambar-gambar cover buku lain yang telah diterbitkan. Secara tidak langsung, ia dapat memberitahu kepada pembaca bahawa penulis sebenarnya telah menulis beberapa buku lain yang boleh dimiliki.

Cover 2.0 : Pada masa ini, ada juga penerbit yang menjadikan cover belakang sebagai cover kedua selepas cover depan buku.

Selamat bertindak!

BACA Sertai kelas bagi menerbitkan buku sendiri.

LIKE dan FOLLOW Ariffuddin di Facebook serta Instagram.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *