Writers Block 5 : Wujudkan Taman Mini di Rumah

a. APA YANG PERLU DIBUAT? Sekiranya ada tanah yang luas, jangan biarkan lalang tumbuh lebih tinggi daripada buku lali kita. Penuhkan tanah itu dengan tumbuhan yang boleh digunakan dalam kehidupan seharian.

b. DI MANA LOKASI CADANGAN? Rumah, kaki lima, tanah belakang rumah, tanah di depan rumah, menyewa tanah. Namun jika tinggal di apartment ataupun rumah teres, kita masih lagi boleh berkebun.

c. MENGAPA PERLU BUAT? Berkebun dapat berikan terapi kepada kita. Malah apabila kita menanam sayur-sayuran kita boleh juga menjimatkan duit dapur. Hanya perlu petik dari tepi rumah saja.

pixabay.com

d. BERAPA KOS TERLIBAT? Kos yang perlu dikeluarkan ialah kos anak benih, tanah, pasu, baja dan juga peralatan berkebun. Saya cadangkan jika mahu beli pasu plastik boleh dapatkan di DAISO. Hanya lima ringgit saja harganya berbanding di kedai lain berharga lebih daripada RM30.00.

e. APA KAITANNYA DENGAN PENULISAN? Selepas penat menaip, rehat sebentar dan bancuh air minuman. Kemudian pergi berjalan di kebun dan lihat tanaman yang sedang tumbuh. Kita dapat mencuci mata melihat tumbuhan hijau selepas menghadap skrin komputer.BACA Sertai kelas bagi menerbitkan buku sendiri.

LIKE dan FOLLOW Ariffuddin di Facebook serta Instagram.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *