Terbit Buku Sendiri 24 : Tabiat-Tabiat Penulis

1. Penulis ini akan menulis di sepertiga malam dan berhenti menjelang subuh. Selepas sarapan pagi beliau akan menyemak semula manuskrip yang ditaip malam tadi untuk dibetulkan ejaan dan menambah beberapa idea ke dalam manuskripnya.


pixabay.com
2. Dalam perjalanan ke tempat kerja menggunakan pengangkutan awam, penulis akan mengarang menggunakan telefon bimbit. Selepas taip penulis akan hantarkan ke emel sendiri. Proses berulang setiap pagi dan diedit setelah manuskrip siap sepenuhnya.

3. Ada pengarang akan bercuti selama sebulan dalam setiap tahun untuk membaca buku-buku daripada indonesia bagi menambah koleksi kosa kata agar karya yang mahu ditulis nanti tidak jemu dibaca. Dalam sebulan beliau akan membaca berpuluh-puluh dan ratusan buku. Tidak ada aktiviti menulis sepanjang bulan itu.

pixabay.com

4. Selepas selesai subuh, penulis ini akan mula menghadap komputer dan mengarang 500 patah perkataan setiap hari. Sebulan sekali beliau akan terbitkan karya baru.

5. Ada penulis akan menempah bilik di hotel setiap kali mahu menyiapkan sebuah karya baru. Sekiranya karya itu mengambil masa selama 40 hari untuk disiapkan, beliau akan menetap di hotel selama 40 hari.

pixabay.com

6. Ada ulama memerangkap saintis zaman dahulu diberikan upah beribu keping dinar emas setiap bulan oleh pemerintah. Syaratnya mereka perlu mengarang buku ilmu.

*Jadikan tabiat menulis seperti kita melazimi tabiat memberus gigi 3 kali sehari dan mandi dua kali setiap hari.


BACA Sertai kelas bagi menerbitkan buku sendiri.

LIKE dan FOLLOW Ariffuddin di Facebook serta Instagram.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *