Terbit Buku Sendiri 41 : Semua Kedai Buku Tutup

Penulis self publish adalah usahawan dan mereka perlu dapatkan keuntungan duit. Ini kerana mereka telah mengeluarkan kos untuk cetak buku, kos untuk edit buku, kos untuk layout buku, kos untuk design cover buku dan juga perlu keluarkan kos untuk iklan buku selepas diterbitkan.

Tidak termasuk kos mencari bahan, hadir ke seminar, membeli buku untuk membuat rujukan dan kajian dan lain-lain kos yang tidak diketahui. Atas sebab itu, apabila penulis mahu menerbitkan buku sendiri. Ia ibarat seorang bakal usahawan yang mahu memulakan perniagaan.

grainesdestartup.fr

Penulis self publish perlu berfikir dan bertindak seperti usahawan yang mahu memiliki aset hartanah dalam 5 tahun akan datang.

Bayangkan sekiranya semua kedai buku tutup, bagaimana caranya usahawan ini menjual buku mereka? Bagaimana mahu jual 10, 50 dan 100 buku setiap bulan? Untuk makluman ada penulis yang terbit buku bersama SenangTerbit.com ulang cetak antara 50 hingga 100 unit buku setiap bulan. Lebih menarik, beliau tidak menjual di kedai buku. Hanya gunakan ejen jualan!

Jumlah itu tidaklah besar, namun sedikit sebanyak hasil jualan itu dapat menampung perbelanjaan bulanan keluarganya.

Selepas baca soalan di atas, mulakan rancang tindakan untuk jual buku tanpa kedai buku.

BACA Sertai kelas bagi menerbitkan buku sendiri.

BACA LAGI :

LIKE dan FOLLOW Ariffuddin di Facebook serta Instagram.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *