Terbit Buku Sendiri 48 : Profesional Dalam Bekerjasama

PERJANJIAN


Apabila mahu menerbitkan buku bersama kawan-kawan, pastikan semua pihak jelas apa yang perlu dibuat sebelum dan selepas buku diterbitkan. Agihkan tugasan dengan saksama dan jayakan kerjasama itu dengan sebaiknya. Walaupun berurusan dengan kawan-kawan, sebaik-baiknya tandatangan perjanjian penerbitan dan matikan setem. Pastikan semuanya jelas sebelum memulakan


NAMA

Sebaiknya apabila mahu menulis buku bersama, elakkan menulis sebuah buku lebih daripada tiga orang penulis. Ada kes apabila jumlah enulis bagi sebuah buku lebih daripada tiga orang, mereka berebut untuk menentukan nama siapa yang layak berada paling atas.

ROYALTI

Agihkan royalti dengan adil. Adil di sini bukan bermaksud sama rata. Sebaliknya menyerahkan hasil jualan dan keuntungan mengikut hasil kerja yang telah dilakukan. Berapa peratus jumlah manuskirp yang diserahkan untuk diterbit? Berapa banyak usaha yang telah dilakukan setiap penulis? Berapa banyak kos yang telah dikeluarkan bersama? Catat semua perbelanjaan supaya tidak ada isu berbangkit pada masa akan datang.

BACA Sertai kelas bagi menerbitkan buku sendiri.

BACA LAGI :

LIKE dan FOLLOW Ariffuddin di Facebook serta Instagram.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *