Tidak tahu cara untuk berurusan dengan designer?
Buku yang dicetak ada kesilapan walaupun sudah buat pembetulan?
Manuskrip siap untuk dicetak fail pula hilang entah ke mana?
Buku dihalang daripada dijual disebabkan kesilapan pada gambar dan content buku?
Sering bergaduh dengan editor dan freelancer?

Jangan jatuh
dalam lubang
sama dua kali

  • Semua kesilapan yang dihimpunkan dalam ebook ini merupakan kelaziman yang sering berlaku dalam setiap manuskrip yang beliau tangani. Oleh sebab itu, membaca buku ini samalah seperti menyediakan payung sebelum hujan.

KENAPA EBOOK INI PERLU DIBACA OLEH BAKAL PENULIS SELF PUBLISH?
  • Tuan/Puan akan mendapat maklumat daripada orang yang berpengalaman menguruskan manuskrip self publish semenjak 2013 lagi. Semua situasi yang dikongsikan dalam ebook ini adalah berasaskan kepada pengalaman beliau yang sebenar dalam bidang ini selama 5 tahun.

  • Semua kesilapan yang dihimpunkan dalam ebook ini merupakan kelaziman yang sering berlaku dalam setiap manuskrip yang beliau tangani. Oleh sebab itu, membaca buku ini samalah seperti menyediakan payung sebelum hujan.

  • Ribuan ringgit dapat dijimatkan dan tempoh menyiapkan manuskrip menjadi lebih singkat apabila anda baca dan amalkan larangan yang terdapat di dalam ebook Kesilapan Umum Penulis Self Publish itu.

KENAPA SAYA MENULIS EBOOK INI?

Sepanjang pengalaman saya menguruskan manuskrip penulis self publish semenjak 2013. 

Saya dapati penulis yang baru pertama kali menerbitkan buku sendiri pasti akan membuat kesilapan yang sama. 

Ada masanya, walaupun baru membaca dua bab awal manuskrip yang hendak dicetak, kebiasaannya saya sudah menemui lebih daripada 6 kesilapan terutamanya pada bahagian design layout dan juga suntingan.

Walaupun kesilapan itu nampak kecil, apabila buku siap dicetak, ia akan menjadi satu kecacatan yang mungkin akan makan diri sendiri. 

Bagi sesetengah manuskrip yang dicetak, isu yang awalnya dipandang kecil menjadi besar apabila ia melibatkan pihak luar. 

Malah ada buku yang tidak dibenarkan untuk dijual secara umum, hanya untuk orang terdekat sahaja. Semuanya berpunca daripada kesilapan kecil yang diabaikan sepanjang menyiapkan manuskrip.

Oleh itu, ebook ini saya tulis dengan harapan anda yang bercita-cita mahu terbit buku sendiri tidak kerugian sehingga ribuan ringgit.

Bak kata pepatah, mencegah lebih baik daripada mengubati.

APA ISI KANDUNGAN DALAM EBOOK INI?
APA KATA MEREKA TENTANG PENULIS?
PENULIS EBOOK INI ADA PENGALAMAN?

Siapakah Penulis Buku Ini?

Beliau merupakan pengasas SenangTerbit PLT semenjak 2013 dan sudah melibatkan diri dalam dunia penulisan buku semenjak 2008 lagi. Dalam bidang penulisan beliau sudah menulis 7 buah buku dan diterbitkan. Berkaitan dengan self publish pula beliau sudah membantu lebih daripada 50 orang penulis untuk memegang buku yang diterbitkan sendiri tanpa melalui penerbit.

Ariffuddin Sani

BAGAIMANA CARA UNTUK SAYA HUBUNGI PENULIS INI?

Tuan/Puan boleh hantar whatsapp kepada saya di 0197191946. Perkenalkan diri dan terus tinggalkan soalan untuk saya berikan jawapan. Elakkan telefon saya, kebiasaannya saya tidak akan angkat nombor yang saya tidak simpan.

MA TERBIT (002527214T) 2018 © All Rights Reserved.